Jutun kirjoittaja 29.1.2007
Simo Murtomäki
* Eva-Greta Murtomäen sukuhaara
"Sukulusikka kulkee perintönä suvussa"
Uusi Murtomäen sukukirja on ollut ahkerasti käytössä tutustuessani suvun vaiheisiin.
Erityisesti minua on kiinnostanut suvussa kulkevan ja nyt hallussani olevan käsin taotun sukulusikan alkuperä. Kuvan mukaisen vanhan lusikan, jossa on kaiverrus L.A.C. ,olen saanut isäni kautta suvussa periytyvänä.
Lusikkaan liittyy Murtomäen suvun periytymistarina, jonka mukaan lusikka kulkee perintönä perheen vanhimmalta pojalta hänen vanhimmalle pojalleen.
Sukulusikan alkuperän lähtökohta lienee Murtomäen suvun seitsemän tyttären aikakaudelta, jolloin Eva-Greta Murtomäki meni naimisiin Aleksanteri Collinin kanssa ja he saivat useita lapsia, joista yksi oli Loviisa Aleksanterintytär Collin. Hän lienee saanut sukulusikan jossain elämänvaiheessaan ja sukulusikan periytymistarina on jatkunut katkeamatta jo 5. sukupolvessa.
Nimikirjainten ja periytymistarinan perusteella sekä suvun vaiheita tutkimalla on pääteltävissä, että lusikan on todennäköisesti saanut Loviisa Aleksanterintytär Collin, s.1844, joka oli Eva-Greta Collinin s. Murtomäki s.1808 ja Aleksanteri Collinin s.1809 tytär.
Lusikkaan kaiverretut kirjaimet L. A. C. tulevat ilmeisesti alleviivatuista nimen etukirjaimista. Loviisa muutti avioiduttuaan Abraham Juhonpoika Seppälän kanssa v.1862 emännöimään Seppälän tilaa Multian Tarhapäälle.
Periytymisjärjestys seuraavilla sukupolvilla lienee ollut seuraava:
1)Loviisan ja Abraham Juhonpoika Seppälän vanhin poika Heikki Edvin Seppälä s.1870 meni vävyksi Haapamäelle Murtomäkeen, vaimonsa Ina Maria Aleksanterintytär Collinin kotitaloon. Talon nimen mukaan he ottivat sukunimekseen Murtomäki.
2) Inan ja Heikin vanhin poika Lauri Aleksanteri Murtomäki s.1893. Hän muutti tilanhoitajaksi Keuruun Valkealahteen v.1919 ja sai tilan omistukseensa v.1923 toimien tilan isäntänä kuolemaansa v.1946 asti. 2
3) Laurin vanhin poika Erkki Tuomas Murtomäki s.1919. Hän toimi Valkealahdessa maanviljelijänä ja puuseppäyrittäjänä kuolemaansa v.1963 asti.
4) Erkin vanhimpana poikana minä Simo Juhani Murtomäki s.1950 sain sukulusikan haltuuni vanhimman poikani Mirko Tuomaksen synnyttyä vuonna 1978 .
Monet kaukaisemmat sukulaisemme tuntevat varsin vähän toisiaan, joten on paikallaan lyhyesti kertoa itsestäni ja perheestäni.
Tapasin tulevan vaimoni Saija s. Saukkosen Keuruulla v.1970. Meidät vihittiin perinteikkäässä Keuruun Vanhassa kirkossa toukokuussa 1974. Lapsemme syntyivät Lahdessa, Minttu v.1976, Mirko v.1978, Miika v.1980 ja Minja v.1987. He ovat työelämässä / opiskelemassa ja asuvat Suomessa.
Asepalveluksen suoritin Haminassa 1968, jossa kävin myös RUK kurssin 127. RUK:n johtajana toimi tällöin sukumme jäsen ja myöhemmin myös sukuyhdistyksemme puheenjohtaja, kenraalimajuri Pentti Syrjä. Hänestä muistan erikoisen sattuman. Ollessani palaamassa lomalta varuskuntaan, liftasin Kouvolassa tienposkessa. Jo kaukaa tunnistin komentajan virka-auton ja tervehdin käsi lipassa, kun hän sivuutti minut. Hän pysäytti autonsa ja antoi mars- merkin. Niin juoksin komentajan auton luo ja hän sanoi, että tulepas upseerioppilas auton kyytiin, niin hurautetaan Haminaan. Asepalveluksen jälkeen minut ylennettiin vänrikiksi ja myöhemmin luutnantiksi.
Muutin 1970 Lahteen opiskelemaan puuteollisuusinsinööriksi. Valmistumisen jälkeen jäin asumaan Lahteen ja olin Isku Oy:n palveluksessa tuotetutkimusinsinöörin, tuotantoinsinöörin, käyttöpäällikön, tuotantopäällikön tehtävissä vuoteen 2003 asti. Nykyisellään toimin edelleen Lahdessa Isku Invest Oy:ssä vastaten Isku konsernissa Lahden liiketoimintayhtiöiden työturvallisuuspalveluista. Saija opiskeli Jyväskylän Yliopistossa valmistuen psykologiksi v.1976. Hän on työskennellyt Päijät-Hämeessä mielenterveysalan eri sektoreilla ja vuodesta 1994 alkaen aikuisten psykiatrisessa avohoidossa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä.
Lahdesta on meille tullut mieluinen kotipaikkakunta. Keuruulle meillä on edelleen vahvat siteet, kuten monet sukulaiset, kesäpaikka Keurusselällä ja perikunnan tila Valkealahdessa.
Mikäli joku sukulainen tuntee tarkemmin sukulusikan historiaa, toivon hänen yhteydenottoaan.
Murtomäen sukuterveisin
Simo Murtomäki
Kevätkatu 20 B
15240 Lahti
simo.murtomaki(at)phnet.fi