Suvussa perintönä kulkeva sukulusikkia
Jutun kirjoittaja Simo Murtomäki


Sukulusikkaan liittyy Keuruun Murtomäen Collin -sukuhaaran periytymistarina, jonka mukaan lusikka kulkee perintönä perheen vanhimmalta pojalta hänen vanhimmalle pojalleen.

Tämän käsintaotun hopeisen sukulusikan tarina on siis eri kuin Keuruun Murtomäen suvun puulusikalla, josta taiteilija Lauri Santtu on koostanut kuvion moniin suvun myyntituotteisiin.

Murtomäen sukukirja "Seitsemän tytärtä Murtomäestä" on ollut ahkerasti käytössä tutustuessani suvun vaiheisiin. Erityisesti minua on kiinnostanut suvussa kulkevan ja nyt hallussani olevan käsintaotun hopeisen sukulusikan alkuperä. Oheisen kuvan mukaisen vanhan lusikan, jossa on kaiverrus L.A.C. , olen saanut isäni kautta suvussa periytyvänä.



Sukulusikan alkuperän lähtökohta lienee 1800-luvulta Murtomäen suvun seitsemän tyttären aikakaudelta, jolloin Eva-Greta Murtomäki meni naimisiin Aleksanteri Collinin kanssa ja he saivat useita lapsia, joista yksi oli Loviisa Aleksanterintytär Collin. Hän lienee saanut sukulusikan jossain elämänvaiheessaan ja sukulusikan periytymistarina on jatkunut katkeamatta jo 5. sukupolvessa.

Nimikirjainten ja periytymistarinan perusteella sekä suvun vaiheita tutkimalla on siis pääteltävissä, että lusikan on todennäköisesti saanut Loviisa Aleksanterintytär Collin , s.1844, joka oli Eva-Greta Collinin os. Murtomäki s.1808 ja Aleksanteri Collinin s.1809 tytär. Lusikkaan kaiverretut kirjaimet L. A. C. tulevat ilmeisesti nimen etukirjaimista. Loviisa muutti avioiduttuaan Abraham Juhonpoika Seppälän kanssa v.1862 emännöimään Seppälän tilaa Multian Tarhapäälle.

Sukulusikan periytymistarinan mukaisesti perimisjärjestys seuraavilla sukupolvilla lienee ollut seuraava:

1) Loviisa ja Abraham Juhonpoika Seppälän vanhin poika Heikki Edvin Seppälä s.1870 meni vävyksi Haapamäelle Murtomäkeen, vaimonsa Ina Maria Aleksanterintytär Collinin kotitaloon. Talon nimen mukaan he ottivat sukunimekseen Murtomäki.

2) Inan ja Heikin vanhin poika oli Lauri Aleksanteri Murtomäki s.1893. Hän muutti tilanhoitajaksi Keuruun Valkealahteen v.1919 ja sai tilan omistukseensa v.1923 toimien tilan isäntänä kuolemaansa v.1946 asti.

3) Laurin vanhin poika oli Erkki Tuomas Murtomäki s.1919. Hän toimi Valkealahdessa maanviljelijänä ja puuseppäyrittäjänä kuolemaansa v.1963 asti.

4) Erkin vanhimpana poikana minä Simo Juhani Murtomäki s.1950 sain sukulusikan haltuuni vanhimman poikani Mirko Tuomaksen synnyttyä vuonna 1978 .

Toivon sukulusikan tarinan jatkumista aikanaan

Sukuterveisin

Simo Murtomäki
Keuruun Murtomäen sukuyhdistys ry
puheenjohtaja